info makk
makk
makk
 

Környezetileg káros támogatások a hulladékgazdálkodásban (2004)

A Levegő Munkacsoport által gesztorált és Kiss Károly (Corvinus Egyetem) által koordinált kutatásban a környezetszennyező tevékenységek nyílt vagy burkolt állami támogatásának feltérképezése volt a cél. A MAKK a hulladékgazdálkodási területen folytatott vizsgálódásokat.

Tovább »

A csomagolóanyagokra kivetendő termékdíj alkalmazásának egyes vonatkozásai (2004)

A környezetvédelmi kormányzat 2003-ban a csomagolásokra kivetett termékdíjak rendszerének lényeges módosítását készítette elő. A tervek szerint a korábban egységesen tömegalapú termékdíjak helyét egy összetett szisztéma veszi át, mely tömegalapú és darabszám szerinti díjelemeket egyaránt tartalmaz, és kimondott célja a többutas (visszaváltható és újratölthető) csomagolóanyagok aránya további zuhanásának megállítása, majd ezen tendencia megfordítása a többutas csomagolások használatának némi növelésével.

Tovább »

A csomagolási hulladékok kezelésének magyarországi gyakorlata (2004)

A Hulladék Munkaszövetség felkérésére, a PHARE Access 2002 „No waste is good waste” project keretében készített kutatásunk a csomagolási hulladékok hazai gyakorlatát elemezte. Az elemzés fókuszában az a kérdés állt, hogy a magyar szabályozőás és gyakorlat mennyiben felel meg az Európai Unió környezetvédelmi politikája egyik alaptételének, a megelőzés elvének.

Tovább »

Igénybevételi járulék bevezetése és alkalmazása hulladéklerakás esetében (2004)

Ezen kutatás célja a települési hulladékok lerakással történő kezelésére kivetendő igénybevételi járulék bevezetésére és alkalmazására vonatkozó koncepció elkészítése volt. A kutatás során a vizsgálat minden szilárd hulladékra és a hulladékégetésre is kiterjedt.

Tovább »

Hulladékgazdálkodási stratégiák költség-modellezése (2002)

A kutatás során egy olyan eszközt, egy modellt készítettünk, amelyik átláthatóvá teszi a stratégia elemeinek kölcsönhatásait, gondoskodik az inputként definiált célok megvalósulásáról és bemutatja a stratégia költségvonzatát is. A modell lehetővé teszi többek között az EU hulladékgazdálkodási direktívák célrendszerének költség-optimalizálását is.

Tovább »

Magántőke bevonása a települési hulladékgazdálkodásba- állami támogatások — regionalitás — méretgazdaságosság (2000)

Az Open Society Institute (OSI) finanszírozásában folytatott kutatás a közép-kelet-európai régió országaiban vizsgálta a piacgazdasági átmenet hatását a hulladékgazdálkodási szolgáltatás biztosítására, különös tekintettel a privát szakmai befektetők és a közszolgálati szektor együttműködésének lehetőségére.

CsatolmányMéret
MAKK public private MSWM.pdf604.89 KB
Tovább »

Kármentesítés (1999)

„Az ipari fejlesztéseket akadályozó környezetszennyezések kármentesítésének finanszírozási lehetőségei” című tanulmányt a Gazdasági Minisztérium számára készítettük a minisztérium stratégiai kutatási programjának részeként.

Tovább »

makk makk
makk